Šta su kriptovalute?

Proteklih godina reč kriptovaluta” je bila jedna od najistaknutijih na internetu. Ali šta su zapravo kriptovalute? Kriptovalute su u suštini nova generacija digitalnog novca koje su zasnovane na najnovijoj tehnologiji koja se zove Blockchain. Upravo ih ta tehnologija čini toliko inovativnim jer omogućava brze, gotovo trenutne transakcije bez provizije, koje su znatno sigurnije od standardnih transakcija i mogu se obaviti bez obzira da li se radi o domaćim ili inostranim transakcijama. 

Kriptovalute su vrsta elektronskog novca koja ima poželjne karakteristike koje takozvani fiat novac (npr. evro) nema. Za razliku od, na primer, američkog dolara, srpskog dinara ili evra kriptovalute kao Bitcoin nemaju fizičku manifestaciju – možete ih kupiti, prodavati i uopšte koristiti isključivo elektronski.

This 3648 x 5472 px business stock photo features ripple, monero, and altcoin_-min

Ono što je karakteristično za sve kriptovalute jeste da njih ne izdaje nijedna vlada ili centralna banka i ne spadaju pod njihovu kontrolu. Takođe, njihov broj je ograničen i ne mogu se beskonačno proizvoditi. Vrednost kriptovaluta danas uglavnom određuje ponuda i potražnja na tržištu. Samim tim su mnogo prihvatljivije za korisnike, jer svi žele brzu i kvalitetnu uslugu, pogotovo ako je povoljnija od trenutnih rešenja.

Ali ako je sve ovo tačno, zašto već nisu uvedene u svakodnevnu upotrebu?

Zato što su još uvek relativno nove, i iako su pokazale ogroman potencijal, takođe su pokazale i veliki broj nedostataka, što je i normalno kod svih inovacija. Potrebno je da prođe određen vremenski period kako bi mogle da se sagledaju sve prednosti i mane i da se sve to uspešno uvede u legalne finansijske tokove, a da se ne poremeti ceo finansijski sistem. Za to je potrebno određeno vreme.

KRIPTOVALUTE