CBDC - kao digitalna imovina?

CBDC- kao digitalna valuta su digitalne verzije državnih fiat valuta 

Slični su i stabilni coini koji su vezani u odnosu 1:1 za određenu fiat valutu. Ali stabilne kovanice slične novčićima ( USDT) vode privatna lica koja drže gotovinu ili ekvivalente u gotovini . Oni drže ovu imovinu tako da njihovi stabilni novčići mogu odražavati tačnu vrednost fiat valuta.

Digitalne valute centralnih banaka (CBDC) predstavljaju digitalni oblik fiat novca izdat od centralnih banaka koje sprovode vladinu monetarnu politiku i kontrolišu ponudu novca u zemlji, što znači da je reč o valuti osnovanoj na isti način kao i u slučaju zvnanične i to uredbom vlade, zakonom ili monetarnim ovlašćenjem.

Da biste koristili kriptovalute, ne morate da se registrujete za veb lokaciju sa adresom e-pošte i lozinkom. Možete da preuzmete širok spektar aplikacija na svoj pametni telefon da biste počeli da šaljete i primate u roku od nekoliko minuta.

Kako funkcioniše CBDC?

Ponekad zemlje koje razvijaju digitalne valute centralnih banaka reklamiraju blockchain kao osnovnu tehnologiju za CBDC, ali centralna banka na kraju zadržava moć nad knjigama. Nasuprot tome, kriptovalute su decentralizovane bez centralne vlasti. 

Postoji mnogo različitih načina na koje države mogu primeniti CBDC u praksi. Ali kada su u pitanju rani projekti, CBDC obično rade na mobilnim novčanicima sličnim Apple Pai-u ili Google Vallet-u.

Na Bahamima, koje je CBDC u potpunosti pokrenuo u oktobru 2020., centralna banka emituje peščane dolare baš kao što emituje bahamski dolar. On takođe vodi glavnu knjigu svih peščanih dolara u opticaju. 

Budućnost CBDC-a

Nekoliko zemalja će u srednjem roku pokrenuti potpuno razvijene CBDC-ove, a Kina će voditi odgovornost.

Kina će uvesti digitalni juan tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. u februaru. Međutim, neki američki senatori pozvali su na zabranu američkim sportistima da „prime ili koriste digitalni juan” tokom turnira, strahujući da bi to moglo da se iskoristi za anketiranje onih koji posećuju Kinu „u obimu bez presedana”.

Međutim, drugi su izrazili zabrinutost zbog implikacija CBDC-a na privatnost, jer to predstavlja priliku za države da pažljivo prate monetarne tokove na makro nivou – i, što je još problematičnije, na individualnom nivou. Mu Čangčun, direktor kineskog Instituta za istraživanje digitalnih valuta, već je rekao da će digitalni juan imati „ograničenu anonimnost“, sa nižim plaćanjima vezanim za telefonske brojeve korisnika i višim plaćanjima koja zahtevaju opsežnije KYC podatke. 

Kriptovalute kao što je Bitcoin su bez granica i ne izdaje ih nijedna država ili centralizovani entitet. Naravno, to ne znači da nećete moći da vršite prekogranična plaćanja sa CBDC-om, ali Bitcoin čak i ne zna šta su nacionalne granice.

Kina radi na projektu pod nazivom DC/EP, što predstavlja digitalnu valutu/elektronska plaćanja, od 2014. Aktivna proba za digitalni juan je već pokrenuta u različitim gradovima. Evropska centralna banka (ECB) je u oktobru 2020. objavila izveštaj u kojem je predložila digitalni evro i ocenila prednosti takve digitalne valute.

CBDC protiv kriptovaluta

Kao što smo ranije spomenuli, CBDC se razlikuju od kriptovaluta. CBDC izdaje centralna banka i izdaje zakonsko sredstvo plaćanja od strane vlade. Možete zamisliti CBDC kao novčanice – to je obračunska jedinica, sredstvo plaćanja i skladište vrednosti .

Prave kriptovalute kao što je  Bitcoin su prilično različite. Njih ne izdaje vlada i zapravo se ne bave nacionalnim granicama. Oni su bez dozvole,  nepoverljivi i  otporni na cenzuru . Pored toga, ne postoji centralizovani entitet koji kontroliše mrežu. Niko ne može da stavi vašu Bitcoin adresu na crnu listu od slanja transakcije na drugu Bitcoin adresu.

Dakle, koji je bolji? Zavisi od slučaja upotrebe. Činjenica da Alisa može da pošalje Bitcoin Bobu bez posrednika ili bilo koga ko ima mogućnost da cenzuriše transakciju je moćna ideja. Istovremeno, to ima svoje nedostatke. Šta ako je ogroman deo novca ukraden? Šta ako Alis slučajno pošalje svoju životnu ušteđevinu na pogrešnu adresu? 

Ukratko, možemo reći da su digitalne valute centralne banke digitalni oblik fiat novca. Mnoge implementacije CBDC-a će verovatno koristiti tehnologiju blok lanca i obezbediti lakši način za bilo koga da izvrši digitalna plaćanja.

DIGITALNA IMOVINA